Ouders die hun kinderen meertalig opvoeden, gaan vaak te nonchalant om met taal in de opvoeding, wat leidt tot een slechte taalontwikkeling en een taalachterstand. Hiervoor waarschuwt de vakgroep preventieve logopedie van GGD GHOR Nederland in het kader van Unesco’s Internationale Moedertaaldag.
Alleen als er goede afspraken zijn tussen de ouders over de diverse talen die consequent worden doorgevoerd, kan meertaligheid een verrijking zijn. Een gebrekkige aanpak van meertaligheid zet een grote groep kinderen op achterstand”, zegt Roest (lid van de vakgroep en hoofd logopedie bij GGD Zaanstreek-Waterland.
Hoogopgeleide meertalige ouders blijken volgens Roest zich vooraf te verdiepen in wat het beste is qua taal voor het kind. ,,Maar lageropgeleide ouders doen dat vaak niet. Belangrijk om te weten dat:
– taalontwikkeling van kinderen al bij de geboorte begint,
– het belangrijk is dat ouders vóór de geboorte duidelijke afspraken maken wat de ’thuistaal’ is. Dat hoeft niet perse Nederlands te zijn.
– ook thuis binnen dezelfde zin niet meerdere talen worden toegepast. Dan worden verschillende taalsystemen geactiveerd; een kind kan dan niet snel reageren en neemt de mixtaal over.
– er ook vaak onvoldoende aandacht is voor de taal die buitenshuis wordt gesproken. Ga daarvoor naar een kinderopvang, peuterspeelzaal of een bibliotheek.”
Geldt de conclusie die Roest trekt voor gezinnen in Nederland ook voor Nederlandse gezinnen in het buitenland?
Graag jullie ervaringen…
bron: Telegraaf
Yeni Safriani liked this on Facebook.
Riko Yusef liked this on Facebook.
Rens Selan liked this on Facebook.
Karin Versloot liked this on Facebook.
Yordi Xu liked this on Facebook.
Lieke Goole liked this on Facebook.
Aleksandar Petrovic liked this on Facebook.
Jamahari Rantau Gemilang liked this on Facebook.
Kevin Kooistra liked this on Facebook.
Niet mee eens. Maar begrijpelijk dat door een ingewikkelde studie over dit onderwerp iets anders wordt vermeld dan wat ik erover denk !
Wat een kort door de bocht stukje, vol fouten over de gehele linie
Bulsh… Ze hebben vast iets te verkopen. Ikzelf heb kinderen niet tweetalig opgevoed (ik was te lui en had ook naar dit soort verhalen geluisterd). Altijd spijt gehad. Ik ken zoveel jonge mensen die succesvol tweetalig (of meer!) zijn en heel goed functioneren op elk gebied en totaal niet de kluts kwijt zijn.
Ik ook Angelique , mijn zoon wil nu (16 ) wel nederlands leren , best moeilijk , domme fout van ons ..
Niet mee eens. Mij kindjes krijgen 3 talen dagelijks te horen en ook al hebben ze niet de woordenschat van n kindje die eentalig word opgevoed ze pikken alles 3x zo snel op. Wij wonen in Spanje en mij oudste dochter (van 6) verstaat al meer engels dan kindjes 2 a 3 jaar ouder dan zij.
Ik zelf ben ook 2-talig opgevoed en vandaag de dag spreek ik 4 talen vloeiend (het portugees heb ik in 4 maanden leren spreken) en 2 gebrekkig, dus t komt allemaal wel goed vind ik want in t begin is t vanzelfsprekend een warboel maar wanneer je ouder word ontwikkel je een talenknobbel waar niemand omheen kan
Ik heb niet het gevoel dat in het artikel gezegd wordt, dat je je kinderen niet tweetalig zou mogen opvoeden. Het stelt alleen dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden en dat het kind de vreemde taal inderdaad buitenshuis zou moeten leren (als de vreemde taal niet een van de moedertalen van de ouders is). Wij hebben wel gekozen voor een meertalige (in ons geval3) opvoeding en we vinden het af en toe ook best wel erg lastig en vermoeiend. Omdat wij ouders beide een verschillende taal spreken, ontstaat er vaak verwarring over de “thuistaal” als we met zijn allen bij elkaar zitten. Als we allemaal oppassen, redden we het om 3 talen tegelijkertijd te spreken, zijn we moe, wordt het duits en dat is van beide ouders niet de moedertaal, wat natuurlijk weer verwarring bij het kind geeft … Toch houden we vol, omdat we denken dat het ook een goede kans is en omdat het voor beide ouders toch het fijnst voelt om met je kind de eigen moedertaal te spreken/lezen.
Mijn jongste moet nog 2 worden en loopt voor op taalontwikkeling, wij zijn een drietalig gezin. Dat meertaligheid een oorzaak is van achterstand klopt gewoon simpelweg niet, daar is ook onderzoek over beschikbaar. Ik draai het eerder om: gebrek aan kennis bij de zogenaamde professionals zorg ervoor dat meertalige gezinnen de verkeerde adviezen krijgen waardoor de kinderen in de problemen komen.
Lezen. Lezen Komt goed!
Typisch Nederlands advies, kort door de bocht! Bij ons iedereen drie-talig (ondertussen volwassen) en hebben er alleen maar voordelen van!
Het is nogal logisch dat je het beste wordt in de taal die je het meeste spreekt. Maar op het moment dat je weer een tijdje in het land bent van die andere taal, pik je het snel weer op. Ik geloof niet dat de meertaligheid de oorzaak vd achterstand is.
Een kameraad is de hele wereld over gesleept en spreekt vloeiend Fins, Zweeds, Noors, Spaans, Engels en Duits.. daar zit vast een krachtig opvoed strategie achter..
Ik ben het er niet mee eens, alhoewel ik wel weet, dat een kind een taal goed moet leren om later andere talen goed te beheersen. De vraag is wat is goed beheersen. Mijn dochter, ook meertalig opgevoed, mist toch woorden zoals vogelnamen etc.
Angela van Stam liked this on Facebook.
Erg Nederlands advies, soort talig equivalent van RRR. Ben het er als taalkundige en ervaringsdeskundige niet mee eens.
Dwi Ervian liked this on Facebook.
Vickie van der Linden liked this on Facebook.
Sukriadi liked this on Facebook.
Bram
Kinderen zijn als sponzen. De mijne zijn drietalig opgevoed Spaans Catalaans en Nederlands en mijn oudste werk in een Engelssprekend bedrijf. Als ze klein zijn moet je misschien wat meer geduld hebben als ze niet alles begrijpen! Ik spreek nu Nederlands met mijn kleinkinderen en zij hebben nu al een voorsprong met Engels op hun school dankzij de Hollandse taal.ze zijn 4 en 7 jaar!!
2/3 taligheid is een verrijking voor ieder kind. Niet alleen qua taal maar ook door in verschillende culturen te leven leer je meer woorden. Wat je in de ene taal niet weet vult de andere taal weer aan. Wel vind ik dat de moedertaal door iedere ouder gesproken moet worden, hoe moeilijk dat ook is. Gewoon consequent doorzetten. Ook al spreken ze een andere taal terug dan pakken ze toch altijd wat van jou taal mee. Ik heb altijd nederlands met mijn 4 dochters gesproken. Mijn oudste dochter spreekt 6 talen vloeiend, de andere 3 maar daar komen er ook meer bij. Tegenwoordig wordt er bijna in alle grote bedrijven engels als de voertaal gesproken. Dus ik raad iedereen om kinderen veel talen te leren. Dit hoeft niet op een strenge manier maar juist spelenderwijs.
Ik neem hierdoor aan dat ik bij de groep lager opgeleide hoor? En bedankt hè!?
nee hoor, bij de mensen wie dat interesseert 😉
Volledig mee akkoord, het gaag niet aleen over ‘ taal’, maar ook over de sociale en culturele verrijking want je echt niet op schoolbanken leert!!!!
Iwan Pecang liked this on Facebook.
Mariette Houkes liked this on Facebook.
Thagor Cah Kulon liked this on Facebook.
Janien Slabbekoorn liked this on Facebook.
Herru Glindheng-Ldm liked this on Facebook.
Rudiana Yudii liked this on Facebook.
Lapender Lakilaki Penuhderita liked this on Facebook.
Abank Ficky liked this on Facebook.